Sabtu, Mei 16

List of My Cikgu?

Tadika Pongsu Seribu
Cikgu Hasnah

Sekolah Kebangsaan Ara Rendang
Cikgu Suhairi, Cikgu Zurina, Cikgu Alias, Ustazah Noriah, Ustazah Noraini, Cikgu Hayati, Cikgu Sinarni, Cikgu Chin, Sir Chan, Cikgu Shamsinah +++

Sekolah Arab As-Saadatul Watan (Sekolah Petang, selalu miss sebab layan Gaban + Satria Baja Hitam kat rumah)
Ustaz Mae, Ustaz Ma'id

Kelas Mengaji Quran (Malam2)
Tok Cik

SMKA Al-Mashoor (L)
Pn Zaimas, Puan Suria Zunita, Puan Zainon, Cikgu Oziah, Ustazah Mahani, Ustazah Ruziah, Cikgu Ismail, Puan Jalina, Puan Rohana, Puan Nathira Beevi, Puan Salmah, Cikgu Tho Yo Hong, Puan Chin Nyuk Kooi, Cikgu Chin Chong Kim, Puan Linda Toh, Cikgu Ma'wan Rashidah, Cikgu Asnida, Ustaz Ramli, Cikgu Norhayati +++

Kolej Matrikulasi Pulau Pinang
Cik Noriah, Miss Sabina Rose Alphonse, Puan Adawiyah, Puan Hazami +++

UTM Skudai
Pn Norhafizah, PM Harun, En Johari, Prof Mun'im, Encik Aris, Tuan Nezam, Sarjan Amir, Sarjan Rosmi, Sarjan Awang +++

Bila dah tak jadi student, tiba je Hari Guru, mesti teringat time-time zaman sekolah dulu.. Saja nak mengenang.. Ramai cikgu yang dah aku lupa + lost.. Dari kecik sampai besaq saiz gajah macam ni, rasa macam still the same, tak pernah berubah pun. Entahlah. Apa-apapun, kenangan sekolah rendah dengan sekolah menengah memang best gila lah. Hihi. Time kat matrikulasi dan U dah tak feel apa2 dah hari guru tu, dah tak dengar lagu best "kami guru Malaysia, berikrar dan berjanji.." Apa-apa pun, Selamat Hari Guru buat semua cikgu-cikguku.. Sayang sama kamu sokmo.. ;)

Sepanjang2 zaman sekolah dulu, kenangan dengan cikgu yang paling aku tak boleh lupa, ialah with Mr Tho. Time aku kat sekolah menengah laa, both accident terjadi with the same cikgu. Haha. Ada satu pertandingan tu, Kuiz Alam Sekitar if tak salah, aku yang dok asrama time tu bleh pulak pi balik rumah kat Pongsu Seribu, konon-konon, ahad pagi tu nak mai sekolah balik la. Last-last, bangun-bangun je pagi tu, hari dah cerah. Kesian kat Mr Tho, nasib baik ada Izani untuk ganti aku time tu. Hmm.. teruknya aku nih.. Kemudiannya, dalam kelas M3, ada satu ketika tu, aku pun tak perasan kenapa aku boleh ternaik suara dengan Mr Tho ni. Apa-apa pun, Mr Tho dah retired, last jumpa dia time kat Giant Penang. Miss you so much, Mr Tho. Hope bulan 3 tahun depan, time aku jengah + holiday kat Penang Island, boleh jumpa sama kamu, cikgu M3 yang best. Hm, still rasa bersalah dengan accident termiss pertandingan + incident ternaik suara tuh ;(

Just yang ni je list name cikgu2 yang masih diingati, ramai yang dah lupa dah. Maaf buat cikgu-cikgu yang tiada dalam list, memang dah tak ingat sangat. Apa-apa pun, terima kasih banyak buat cikgu2 yang banyak mengajar aku erti kehidupan. Dan buat cikgu-cikgu SMKA Al-Mashoor (L) yang sudi derma duit for me dulu untuk sepasang kasut hitam baru, semoga mendapat imbalan pahala dan kebajikan. Aku berjanji, akan jadi orang baik2. Amin.

Some reply from my cikgu2 form5 dulu.. ;)
"Tq, Bila nak belanja cg. Dah mkn nasi minyak ke belum? Salam utk keluarga." Pn Suria
"Askum. Trma ksih krn masih ingat kat cgu. Moga Hakim jg bahagia dlm menongkah arus kehidupan ini." Cikgu Zaimas
"Terima kasih, itu adalah amanah Allah." Ustzh Ruziah
"Tkasih dr ckgu smoga dberkati Allah." Pn Zainon
"Tq judge." Ms Sabina
"Thanks..xgarang dh la ni..kerja kat mana?" Cik Noriah

p/s: rasanya aku xpernah pun bagi hadiah kat cikgu-cikgu aku dulu.. ;( sesalan yg terlambat sudah bah, zaman belajar dh abis.. aku selalu fikir payah, kan? hm, apa susah, beli hadiah n pos je kat sekolah hadiah tu. Selamat Hari Guru 2009 Khas Buat Cikgu-Cikguku.. Jasamu Dikenang ;)
p/s lagi: smpi sekarang still xtau sebab apa kita tulis short form matematik sebagai m3
p/s lagi-lagi: sori, terpaksa guna bahasa santai + kucar-kacir
p/s lagi-lagi-lagi: +++ means ramai lagi cikgu yang aku xlist sebab lupa (bleh terima ke sebab ni?) bad boy betul aku ni kan..
p/s lagi-lagi-lagi-lagi: also thanks a lot to 2 cikgu sekolah hidup, mak & ayah.

13 ulasan:

Linda Amri berkata...

salam akim. akim pun produk utm gak ke? laaaa tak tau pun sebelum ni. akak pun dr utm gak, graduasi thn 1998. alhamdulillah tak sempat nak menganggur terus keje ngan TM, syukur nikmat :-)

Tanpa Nama berkata...

uit nakalnye..monteng ngaji sbb tgk gaban & satria baja itam??

Mohd Azmi bin Mohamed Idris berkata...

aku rindu la kat cikgu2 yang hang sebut td, aku nakla nombor2 phone dia, nanti hang msg ek..hehe..

akimsensei berkata...

kak linda,
aar, produk utm. haha. akim extend 1sem, pas kuar, smpt jd RA jap 2months sblm TM pgil berkhidmat utk negara. lalala..

tanpa nama,
normal thing bdk2 kg.. huhu..

azmi,
den dh sms mu dah, ceh, dok buat serupa mana2. haha. jom panjat bukit bendera jom.

en_me berkata...

salamms bro.. me terjah dr bilik abang long itteww..

aNIe berkata...

Salam akimsensei...masih ingat semua guru2 tersebut ye...akak ni walaupun dah berpuluh tahun meninggalkan alam persekolahan tetap teringat cikgu2 yang telah banya berjasa....

BuRuuj berkata...

hebat hang ek..ingat lagi name cikgu lama...kami ade yg dh terlupe. huhu....

kapten berkata...

weh akim aku xtermasuk dalam senarai cikgu hang ker?

akimsensei berkata...

en_me,
wah2.. slmt berkoja ya, oil n gas tuh..

kak anie,
yelah, mana boleh lupa kan.. 13 tahun dinaungi belaian cikgu2..

buruuj,
den pun ramai yg dh lupa dah..

kapten,
hg pn cikgu den gak, tp xde la termasuk dalam ni sbb kira cikgu peering je. hihi. byk main la hg kerk, mau pokrol?

drmidst berkata...

normal thing bdk2 kg..???
no la judge..normal thing as a child..cume xsgka je..hihi..ok la bah..

akimsensei berkata...

haha.. kawe rasa bdk2 bndr xmcm tu kot.. hmm..

dr midst berkata...

haah..bdk2 bandar siap kena hntr tuisyen kan?mana bleh ponteng2...hihi..kesian aku dgn bdk zaman skrg ni..heran pon ada..asyik kena tuisyen je...ikut trend org

akimsensei berkata...

tu stgh bdk bndr je midst, rasanya bdk bndr ramai yg terbiar. yg psl tuisyen tu, yelah, sume parent nk anak dia berjaya kan, tp ikut kemampuan masg2 la. hmm..

Related Posts with Thumbnails