Selasa, Oktober 28

hidup hanya sebentar..




br dpt tau, 3pg tadi, sorg skot palapes intake senior sket dr aku accident kt tol kesas. meninggal. skot merangkap coursemate aku kat utm tu. alfatihah buat aril (shahril ritza). semoga roh dikau ditempatkan bersama org2 yg beriman dan beramal soleh.

baru je balik dr gi menziarah arwah. lupa nk habaq, aril ni sbnrnya best cadet palapes utm intake 2002/2005. kira senior satu batch la dr aku. tp umur the same with me, sbb dia masuk utm awal, lepas spm. aku masuk lepas matrik. dlm kul 12tghari, aku merempit gi kajang, sekolah aripkon. then sama2 gi masjid kt blkg utmkl tu. smpi2, org dh abis solat zuhur dh, nasib baik, smpt gak solat jenazah n menghantar arwah ke perkuburan. dgr khabarnya, aril bawa kereta laju sgt time tu. menurut but, aril ni kalau bawa kereta, mesti cecah 200 km/jam gak la. xtau la kereta apa. mengikut kata makngahnya pulak, mgkin dia terlelap kot, psl eksiden tu jam 3pg. arwah baru balik dr makan kt mana xtau. kereta arwah terbabas melanggar benteng tol kesas tu (xsure sgt) smpi tmpt duduk depan memg remuk abis la (aku tgk gmbr kete remuk teruk gila kt dlm henset but). arwah meninggal sejurus di tempat kejadian, merujuk ckp doktor, leher patah. dgr citer gak, arwah plan nk bertunang ng aweknye next month. tp dh sampai ajal, semua tu kuasa Allah. ada rahma di sebaliknya. positive thinking. smpt la gak jmpa bdk2 palapes yg lain, najib, but, aripkon, zanur, aro n batch2 atas. bdk2 sel fke pun ada, unsur, jeli, hanis, razi, saini n ada lg, tp aku xtau nama. btw, marilah kita sama2 sedekahkan alfatihah untuk arwah shahril ritza.

p/s: muhasabah. muhasabah. muhasabah. hisab diri. andai aku pergi saat ini, cukupkah amalan, bagaimana dgn famili aku, siapa yg akan sedekahkan aku alfatihah, siapa yg akan membacakan aku yasin. terkedu seketika. aku xpunya siapa, hanya insan kerdil yg mgkn xpernah disedari keberadaanku ini. andai aku pergi, cukupkah harta yg aku tinggalkan untuk membalas jasa mak dan ayah membesarkanku. tiada jawapan. aku terfikir lg tentang manfaat takaful. mgkn dh jadi keperluan bg aku memandangkan aku tergolong dalam famili yg susah. insyaAllah. akan aku usahakan. agar dpt menuju alam kekal abadi dgn pnh bahgia. noktah.

12 ulasan:

GenusCatasetum berkata...

Al-fatihah...
salam takziah & sorry to here that.

p/s: naper suka cerita 'tentang bulan' yekkk? tlg kasik komen sket.

akimsensei berkata...

gc, best tgk citer tu. dh layan >30 kot. terkenang zaman2 riang budak2 dulu. sebijik mcm tu. haha.

GenusCatasetum berkata...

ooo...mcm tu kisah nyer.
hhmmm...betul ker 'orang kata' 'mat tiarap' nieh jiwang-jiwang...
tu orang kata tau bukan GC...
tapi nak jugak tahu pengakuan yg sebenar :P

akimsensei berkata...

igtkan ape la mat tiarap tu, rupa2nya, askar.. haha, dh pencen dh kak gc.. sbhgn je kot yg jiwg karat, yg belen2 tu, berkarat2 adala.. haah..

Mohd Azmi bin Mohamed Idris berkata...

Alfatihah....

RaSHidAwAti DaUd berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
RaSHidAwAti DaUd berkata...

Inilillah...Aku cam berkwan baek gak ngn course mate kite tu, areil. Dgn stock, eha...tak sangke plak..Die sowg jer ker? Ya Allah, tak sagke nyer..kawan kite la...Al-Fatihah..Semoga Allah tempatkan die dikalangan org yg soleh..amin..

akimsensei berkata...

amin...

Linda Amri berkata...

takziah buat keluarga ariel. semoga roh beliau ditempatkan bersama para aulia' dan syuhada'. al-fatihah untuk ariel.

nUyU3s berkata...

sedey plak aku dgr cite ko akim..smoga rohnye ditempatkan bersama2 org beriman,...aku tau ni pon zanur kasitau aku....Al-Fatihah...amin...

nUyU3s berkata...

sedey plak aku dgr cite ko akim..smoga rohnye ditempatkan bersama2 org beriman,...aku tau ni pon zanur kasitau aku....Al-Fatihah...amin...

SITI ZURAIMI berkata...

aku dah lama lupakan psl kematian kawan kita ni.. dah terbca plak kat cni.. sedey. anyway, apa yg ko cakap tu betul.. dah cukup ke amalan aku.. hmm.

Related Posts with Thumbnails